Internationale Yoga dag – Klankmeditatie

Evenement georganiseerd door: Christel Groot-Huiting

ChristelLocatie: Yoga Globe, Weidehek 8

Toen ik Christel in een e-mail vroeg of ik een proefles zou mogen volgen om hierover een blog te schrijven kreeg ik meteen de volgende dag een enthousiaste reactie. Ze vertelde in haar mail dat ze het stukje over mij als zenchauffeur in BN DeStem had gelezen en dat ze mijn enthousiasme wel waardeerde. Zelf schrijft ze ook als vrijwilliger in het HBNieuws.nl als Happy HB-er en eerlijk gezegd schaam ik me een beetje dat ik, ondanks dat ik al zo’n dertig jaar in de Haagse Beemden woon, daar niets van gelezen heb. Dit komt denk ik vooral omdat ik de afgelopen twintig jaar meer tijd met de vrachtwagen onderweg doorgebracht heb in het buitenland dan thuis. Motiverende artikelen zoals  bewegen vind ik zeer waardevol, vooral omdat ik van mening ben dat het bijdraagt aan een duurzaam gelukkigere maatschappij. In de mail nodigde ze me uit voor een evenement, (klank)meditatie in het kader van de Internationale Yoga Dag waar ze op haar website Yoga Globe over zegt:

In 2015 werd door de premier van India Narendra Modi bij de Verenigde Naties 21 juni uitgeroepen tot wereldwijde Internationale Yoga Dag. Wereldwijd zijn er op deze dag duizenden yoga events en ook Yoga Globe doet dit jaar mee”.

Dit gaf me weer nieuwe inspiratie om niet alleen te schrijven over de (proef)lessen, maar ook deel te nemen aan evenementen en hierover te schrijven, ik ga het nog druk krijgen denk ik.

Het evenement was een mooie ervaring. We begonnen met wat eenvoudige yogaoefeningen, rekken en strekken om het lichaam wat te activeren. De nadruk lag deze les vooral op meditatie.We mochten kiezen in welke in welke houding we dit wilde ervaren en ik koos ervoor om te gaan zitten. Deels omdat ik door zen gewend ben om langdurig in de meditatiehouding te zitten en dit een meer actieve houding is van mediteren, met name je zintuigen staan meer open. Deels ook omdat bij liggend mediteren de slaap altijd op de loer ligt. Aangezien ik ’s morgen om 3:45 uur al opgestaan was om te gaan werken wilde ik dat risico niet nemen. Niet dat er iets mis is om tijdens de les een dutje te doen, wat aan de ademhaling te horen sommige deelnemers dan ook deden. Lekker ontspannend, maar dat is niet echt mediteren.

Christel maakte gebruik van verschillende instrumenten. Ze begon met klankschalen die zo nieuw waren dat ze het prijsje er nog even uit moest peuteren. Verschillende tonen vulde de ruimte en ook mijn hoofd. Even geen gedachte, of toch?, die gedachte is er ook één. Het is een utopie om te denken dat je helemaal zonder gedachten kan zijn, maar door zonder oordeel te luisteren naar de geluiden kun je soms éénheid met het geluid ervaren. Die eenheid wordt ook wel Samadhi genoemd, door dit regelmatig te ervaren ontstaat er meer rust in je hoofd en leer je onnodige of ongewenste gedachten makkelijker los te laten. Het windspel wat ze liet horen klonk bijzonder prettig en het geluid van de ocean drum bracht me terug naar het gevoel wat ik had toen ik vorig jaar bij de volle maan op het strand zat te mediteren. Na de klankmeditatie was er een mooie stilte periode waarin de stilte haast tastbaar was. Hierna hebben we nog een ademhalingsoefening gedaan ofwel Pranayama waarbij je afwisselend door het ene en dan door het andere neusgat in en uit ademt door je neusgat achtereenvolgend met je duim of je ringvinger te sluiten. Daarna Savasana, even genieten van de rust en de ervaring laten bezinken. Ter afsluiting stond er een lekker kopje thee voor ons klaar.    

Na de les heb ik nog een leuk gesprek gehad met Christel en ik heb afgesproken dat ik nog een keer bij een reguliere les mee kom doen.  

Duur van het evenement : van 19:00 uur tot 20:15 uur

Type evenement: Klankmeditatie

accommodatie

  • Bereikbaarheid                Yoga Globe is prima bereikbaar.
  • Parkeergelegenheid        Er is voldoende parkeergelegenheid achter het pand en er voor.
  • Kleedruimte                      er is een afsluitbare verkleedruimte

Organisatie

  • Communicatie                  Christel reageerde snel op mijn mailtjes
  • Ontvangst                          ingang de andere kant van het gebouw, is goed aangegeven
  • Betaling                              n.v.t.

De les

  • Begeleiding                        Christel geeft goede uitleg en heeft een warme stem
  • Informatie                          voldoende
  • Ambiance                            Mooie lichte ruimte met uitzicht op veel groen, een stille ruimte.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s