Mi-Yoga

Het Huis van het Hier en Nu

Het is niet de eerste les die ik volg bij Miranda Beenackers, en de eerste les was ook geen yogales. Miranda is naast yogalerares ook zenlerares, tijdens mijn opleiding assisteerde ze wel eens bij de zenlessen en heeft ze ook de les verzorgd. Een mooie verrassing was dat ze ook in de examencommissie zat die mij examineerde tijdens de zomersesshin en gelukkig ben ik geslaagd. Behalve yoga- en zenlerarevans is Miranda ook kok en zeer kundig op het gebied van biologische, vegetarische en vooral gezonde voeding en geeft ze ook graag advies op dit gebied. Het Huis van het Hier en Nu is een locatie die me ook niet onbekend is, want eerder heb ik daar een yogales gevolgd van Arlette de Vos.

Kundalini yoga is voor mijn gevoel de krachtsport onder de yoga vormen. Er ligt veel nadruk op herhalingen en daarbij ook de passende ademhaling. Waar je in Hatha yoga langzaam je grens opzoekt, ga je hier al vrij snel je grens verleggen. De oefeningen zijn wel zo dat je eigenlijk niets kunt forceren, maar je spieren vertellen je zachtjes ‘dit wil ik niet’, het is dan de kunst om je zodanig met je ademhaling bezig te houden dat je het toch volhoudt en op een punt komt dat het lichter wordt. Na iedere oefening sta je even stil bij wat er in je lijf gebeurt. Miranda vertelde er ook bij wat er precies gebeurt bij welke oefening, maar wat ik onthouden heb is dat er door de herhalingen allerlei afvalstoffen vrij komen die dan in beweging worden gebracht en afgevoerd kunnen worden, interne opruiming dus. Wat ik eerder van de Wim Hof methode opgestoken heb is dat de snelle intensieve ademhaling er voor zorgt dat je lichaamseigen kacheltje de vetreserves en een deel van de afvalstoffen als brandstof gebruikt.

Na een hartelijk welkom mocht ik plaatsnemen op een xxl yogamat die Miranda voor mij had geregeld. Ik kreeg door een medeyogi een kop thee aangeboden en na een veel te lange werkdag voelde ik me, enigszins verwend, aangeland op mijn kussentje. Toen Miranda zei dat we één oefening staande zouden doen en de rest zouden blijven zitten voelde ik me opgelucht, maar dat bleek later wel erg voorbarig. We begonnen met het chanten van een aantal teksten die we gelukkig op een kaartje uitgereikt kregen, ik heb het al eens vaker gedaan, ik begin het steeds leuker te vinden, maar de teksten zijn voor mij iedere keer weer als nieuw. Vervolgens deden we een aantal squads in hoog tempo terwijl je ondertussen je oorlellen met gekruiste armen vast moest houden. Naar beneden adem je uit en naar boven adem je in. Op die manier komt je hartslag op gang en is je lichaam meteen actief. De eerste zittende oefening was simpel, je arm tegen je borst en met je handpalm naar je oor wapperen. Een lekker stevig muziekje erbij en het gaat vanzelf… eventjes dan tenminste. Maar al snel begonnen de spieren in mijn arm te protesteren, ‘niet doen’, ‘hier ben ik niet voor gemaakt’, ‘geef mij maar zware gewichten’, maar ik heb er niet naar geluisterd. Gelukkig is de verwachtte spierpijn wel uitgebleven. Zo volgden er na iedere pauze nieuwe uitdagingen, je armen breed gestrekt en je handen omhoog en omlaag vouwen in tegengestelde richting, hetzelfde met je armen voor je. Geen moeilijke namen deze keer, maar eentje heb ik in gedachten wel benoemd. De fietspomp is een oefening waarbij je de handen achter je hoofd vlak houd met je vingers verstrengeld. Je ademt in als je handen omhoog gaan en ademt uit als ze naar beneden gaan. Het is zeer grappig om te zien en te horen maar misschien is dat mijn fantasie die me parten speelt. Na iedere oefening houden we de adem in en activeren we de mula bandha door middel van het aanspannen van de bekkenbodemspier en vervolgens voelen we na wat er in het lichaam gebeurt. Omdat we veel oefeningen voor nek en schouders hebben gedaan voelde het alsof ik een massage heb gehad, iets wat Teun na de les verwoordde terwijl ik het dacht.

Als laatste oefening bogen we met het hoofd naar onze knieën terwijl we in kleermakerszit zaten, een fijne oefening voor de rug vind ik. Na gedane arbeid mochten we gaan liggen, voor wie nodig was er een dekentje voorhanden. Miranda begeleidde deze meditatie met de gong, ze had al vooraf gewaarschuwd dat het zeer intensief kon zijn. Eerder al heb ik een les bij haar gevolgd en was toen onder de indruk van de kracht van de gong. Deze keer was het korter, maar ook veel krachtiger, ik voelde de gong in mijn lichaam en mijn hoofd. Soms voelde ik en trilling in mijn handen dan weer in mijn longen, het kan de illusie zijn, maar het is net of je mee vibreert. Er lijken ook verschillende lagen in het geluid te ontstaan en even was ik helemaal van de wereld, het is echt een aanrader.

Duur van de les : 1:15 uur

Type les: Kundalini yoga

Waardering: ik vond het een pittige maar fijne les

accommodatie

Bereikbaarheid: Het Huis van Hier en Nu is goed bereikbaar

Parkeergelegenheid: Er kunnen een aantal auto’s op het eigen terrein staan

Organisatie

Communicatie: Miranda reageerde zeer vlot via messenger

Ontvangst : De deur staat open

Betaling : cash of via de website

De les

Begeleiding: goed

Informatie: Miranda legt bij iedere oefening uit wat het doet

Ambiance: Het Huis van Hier en Nu is een prachtige locatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s