Afvallen met Leny Hereijgers 

Locatie: FiguurNatuur – Oosterstraat 108 Breda

Een goede gezondheid begint met de juiste voeding. Volgens mij weet iedereen wel dat dit zo is, maar het is vaak zo makkelijk om hier niet al teveel bij stil te staan… tot er iets misgaat. Toen er bij mij in 2011 COPD. werd geconstateerd schrok ik wel even, toen er ook nog de diagnose obesitas, een hoge bloeddruk en een hoog cholesterol bij kwam, zakte de bodem onder mijn voeten vandaan.

De doktersassistente begon meteen over pillen, maar daar wilde ik niets van weten, eerst zelf proberen. Ik ben informatie gaan verzamelen over gezonde voeding zodat ik onderweg in mijn vrachtwagen een fatsoenlijke maaltijd op tafel kon zetten, ik ben gaan hardlopen, ik ging naar de sportschool in het weekend, zenmeditatie zorgde voor meer rust in mijn hoofd en een diepere ademhaling. Het resultaat: geen hoog cholesterol meer, geen hoge bloeddruk meer, geen obesitas meer en de diagnose COPD werd astma wat ik onder controle heb zonder medicijnen. Mijn gewicht was van ruim 120 kilo gezakt tot 97 kilo en ik voelde me topfit.

Helaas kwam er in de loop van 2019 weer de klad in. De discipline van het hardlopen en twee maal daags mediteren heb ik laten versloffen door mijn nieuwe baan. Ik heb weer wat gemaksvoer in mijn dagelijkse dieet opgenomen, in het weekend weer iets te vaak Bourgondisch genoten van een hapje en een drankje met als resultaat weer last van mijn benauwdheid, een verslechterde conditie en wederom 112 kilo schoon aan de haak. Tijd voor actie dus.

Tegenwoordig hoef ik mijn potje niet meer onderweg te koken want ik kom iedere dag thuis. Mijn voornemen om gezond te koken en regelmatig vegetarisch te eten heb ik op de lange baan geschoven. Een beetje experimenteren met eten vind ik wel leuk, maar de rest van het gezin zit hier niet altijd op te wachten. Toen ik thuis zat met een fikse griep ben ik weer eens na gaan denken over wat lifestyle changes. Afvallen en een gezond eetpatroon opbouwen was één van de veranderingen die me eerder had geholpen, maar hoe doe ik dat verantwoord? In de afgelopen jaren heb ik zoveel tegenstrijdige informatie langs zien komen dat ik door de bomen het bos niet mee zie. Ik heb een horeca opleiding gevolgd en ik heb daar geleerd dat gezonde voeding in de schijf van vijf staat en dat je van vet dik wordt. Een kennis van mij heeft een ketogeen dieet gevolgd en is meer dan 30 kilo afgevallen door onder andere gebakken eieren met spek te eten, maar de boterham achterwege te laten. Zelf heb ik wel eens een dagje eten overgeslagen (zelfs een keer 5 dagen) en dat beviel me prima, dit noemen ze ook wel intermittent fasting. Weer een ander zegt dan dat dit slecht is omdat je lichaam daarna vet gaat bufferen. dus maar op zoek naar iemand die weet waar hij of zij het over heeft.

Omdat ik had gezien dat er (deels) vergoed wordt door de ziektekostenverzekeraar ging ik op zoek naar iemand die aan de eisen van cz voldoet. Met google kwam ik meteen bij figuurnatuur uit. Leny reageerde vlot op mijn mail en binnen een paar dagen kon ik terecht voor een afspraak. Het voelde meteen goed, de dingen die leny me vertelde sloten naadloos aan bij hetgeen ik zelf al dacht, maar niet zeker wist. Omdat ze een aantal verschillende programma’s heeft, heb ik er even over na moeten denken, en ik heb ‘en passant’ mijn vrouw ook enthousiast gemaakt. Samen lijnen maakt het volgens mij toch een stuk makkelijker. Helaas zijn mijn kinderen minder makkelijk over te halen, maar die hebben het dan ook niet zo hard nodig als wij.
Omdat de feestdagen ons nu niet het juiste moment leken om te starten zijn we de tweede week van januari gestart met het dieet. Eerst twee dagen detoxen en dan twee weken een streng dieet om je maag en darmflora in de juiste conditie te brengen. Bij het wegen hebben we allebei een map gekregen waar de hoeveelheden die we mogen eten in staan. Er staan bijvoorbeeld drie suggesties voor ontbijt, lunch en diner in waarmee je kunt schuiven. Dit is dan wel weer aan allerlei regeltjes gebonden maar als je het even niet weet, mag je altijd je vraag stellen via whatssapp.

De eerste maand is achter de rug, 7 kilo lichter, de centimeters vliegen van buik en billen en ik heb nog geen moment echt honger gehad. Wel is er nog enigszins het gemis van de tussendoortjes en de knabbeltjes in de avond maar dat is meer een kwestie van gewoontes die je af kunt leren en er zijn gezonde alternatieven genoeg.

Meteen na de detox bruiste ik van de energie en sporten ging me goed af, een effect dat ik tijdens de dagen dat ik voorheen wel eens vastte ook al gemerkt had. Veel van wat we eten is vulling voor de lekkerte en levert betrekkelijk weinig energie. Sterker nog, het steenovenstokbroodje dat ik iedere dag bij de Lidl haalde, kostte me meer energie dan het opbracht merk ik nu ik het niet meer eet. Door veel water te drinken krijg het hongergevoel geen kans, en doordat je weinig of geen snelle koolhydraten eet heb je niet zulke grote pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel. Op die manier is het goed vol te houden. Nog 15 kilo te gaan voor mijn streefgewicht. Ik vertrouw er op dat het goedkomt én goed blijft!