(Na)Carnaval

Carnaval is van oudsher een katholiek feestje dat me met de paplepel is ingegoten. Als zoon van een Brabantse kastelein heb ik het carnavalsgevoel van huis uit meegekregen. Toch moet ik eerlijk bekennen dat het de laatste jaren steeds minder kriebelt. Of het aan de leeftijd ligt of omdat ik erg bezig ben met mijn persoonlijke ontwikkeling dat weet ik niet, maar ik weet wel dat ik carnaval dit jaar aan me voorbij gaat. Zen heeft me geleerd dat geluk vaak de kunst is om te kunnen afzien of ergens vanaf te kunnen zien. Het starten met bijvoorbeeld sporten of mediteren kan soms lastig zijn, maar als je het doet brengt het je toch vaak geluk. Zo kan het laten voorbijgaan van een feestje zoals carnaval je ook geluk brengen. Sinds januari ben ik bezig met het veranderen van mijn eetpatroon. Mijn doel was 20 kilo eraf, en weekendje zuipen helpt me daar niet mee.

Die gedachte bracht mij op een andere vraag. Hoe zat het ook alweer met carnaval? Historisch gezien Is het de start van de vastenperiode in de katholieke kerk. En vasten zou me wel eens kunnen helpen op verschillende vlakken. Zowel fysiek als mentaal kan het fijn zijn om wat extra ballast kwijt te raken om zo een betere balans te vinden. Voor mijn gevoel sta ik op een belangrijk kruispunt in mijn leven en wordt het nu eens hoog tijd om de juiste koers te bepalen. Ik heb me er niet echt in verdiept, maar zowel het carnaval als de vastenperiode zijn tradities die al van ver voor de bemoeienis van de kerk stammen. Vette dinsdag is de dag dat al het eten wat nog eetbaar was uit de wintervoorraad opgemaakt werd om er zo voor te zorgen dat de mensen vet genoeg waren om de periode tot de lente met zijn nieuwe gewassen te overbruggen. In de verschillende religies is een vastenperiode ook bedoeld om te bezinnen en alle zondige gewoonten los te laten. Nu ben ik niet religieus, maar die bezinning en terug naar soberheid is iets wat ook binnen zen gebezigd wordt. Tijdens mijn zen opleiding heb ik een aantal sesshins (zenretraites) meegedaan en dat is me goed bevallen. 

Ik ga er  wel mijn eigen draai aangeven. Het in ere houden van oude tradities is mooi, maar soms moeten ze wel aan de hedendaagse tijdsgeest aangepast worden. Zo zijn de zondagen in de vastenperiode traditioneel dagen dat niet gevast wordt, maar omdat zondag tegenwoordig voor mij ook gewoon een werkdag is kies ik liever een andere dag. In plaats vandaag de kerkmis volg ik zenles en in plaats van bidden ga ik mediteren. De manier van vasten wil ik doen volgens de 16/8 methode van intermittent fasting. Dat wil zeggen dat je maaltijden binnen een tijdsbestek van 8 uur moeten vallen om vervolgens 16 uur niets te eten. In die 16 uur valt ook je nachtrust, dus het is goed te combineren met mijn werk.

De belangrijkste dingen die ik mezelf wil ontzeggen zijn alcohol, koffie en frisdrank etc. maar ook televisie en Facebook. Tijd voor bezinning dus, ik ben benieuwd wat dat met me doet. Ik hou jullie op de hoogte.