Half vasten

Laetere is latijnse naam voor de vierde zondag van de katholieke vastentijd. Het nagenoeg samen met de lente equinox, het moment dat dag en nacht ongeveer even lang zijn. In het oude Germaanse geloof noemde men het Ostara, naar de lentegodin Eostre. Dit is later door de kerk in Engeland en Duitsland overgenomen voor de paasviering (Easter & Ostern). 

Ik ben dus op de helft en tot nu toe vond ik het best meevallen alhoewel de verleidingen blijven lokken. Omdat ik een erg drukke week achter de rug had en omdat ik al wist dat ik zondag twee ritten zou rijden (+/- 10 uur werk) heb ik besloten om mijn zondag al op vrijdag te gebruiken als feestdag. Lekker de dag begonnen met een paar bakken koffie en in de loop van de ochtend twee blogs geschreven. Mijn voornemen om hard te gaan lopen (in plaats van naar de sportschool) heb ik laten varen. Heerlijk genoten van een welverdiend biertje in de namiddag, lekker gekookt en uitgebreid getafeld. Na het eten een filmpje en een biertje, en nog een, en…. afijn, nog ééntje dan. 

Zaterdag morgen maar een beetje uitgeslapen. Zenles bij zen.nl gevolgd via het internet en daarna verf gehaald bij de Gamma voor het geval we straks aan huis gekluisterd zijn. Dan kunnen we in ieder geval de binnenboel gaan schilderen. Nog een paar klusjes en ik kakte helemaal in. Koffie hielp niet en voor ik het wist zat ik weer aan een biertje. Nou had ik nog een cheat dag tegoed want de eerste zondag heb ik gewoon gevast. Dus wat dat betreft had ik een goede smoes voor mezelf. 

Toen ik zondagmiddag terug kwam van mijn werk was ik weer moe. Dit maakte het voor mij nu wel erg duidelijk wat cafeïne en alcohol met mij doen. Vrijdag had ik zoveel energie dat ik veel later dan gewoon naar bed ben gegaan waardoor ik zaterdag niet echt uitgerust was en door dit zaterdag te herhalen (alhoewel ik toen wel op tijd op bed lag) begon ik mijn werkweek niet echt fit.

Wat leer ik hiervan? In de zenlessen hebben we het eigenlijk niet over goed of fout. Soms gaan dingen anders dan je zou willen, maar als je er iets van opsteekt is het niet nutteloos. Deze periode van vasten en bezinning heb ik mezelf opgelegd juist om dit soort patronen te leren doorzien en helder te krijgen wat het met me doet. In het verleden heb ik een gewoonte opgebouwd waarmee ik mezelf kon stimuleren om hard te werken. Zoals in het lied van de Dire Straits: heavy fuel, wat voor mij jarenlang een soort lijflied was, gebruikte ik cafeïne, nicotine en alcohol om maar door te kunnen gaan met hard werken. Roken heb ik gelukkig 20 jaar geleden al afgeleerd, maar koffie en alcohol zag ik tot voor kort niet als een groot probleem. Ik denk dat ik er in de toekomst toch wat bewuster mee om zal gaan, zeker met de combinatie van die twee. 

Iedere dag is een mogelijkheid om opnieuw te beginnen. Binnen zen noemen ze het ook wel een beginnersmind. Iedere keer opnieuw beginnen alsof het de eerste keer is. Niet blijven hangen in de resultaten van het verleden maar leren van wat er mis ging. Op die manier wordt je wijzer.  

tot de volgende blog,

namasté,

Peter.    

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s