Crisis

Het zijn bijzondere tijden. De dingen lopen anders dan verwacht en heel de wereld staat op zijn kop. Ook voor mij zijn er veel veranderingen in mijn leefpatroon. Mijn plan om de volledige vastenperiode vol te maken is helaas in duigen gevallen. Na een aantal weken keihard racen om de winkels te voorzien van voldoende wc-papier is de lat (die misschien wat te hoog lag) naar beneden gedonderd.

Het ging allemaal best goed, alhoewel ik wel merkte dat ik er steeds meer moeite mee had om niet te zondigen als ik moe was. Niet meer naar de sportschool om de adrenaline eruit trainen en te ontspannen in de sauna. Niet meer naar de yoga om me (zowel fysiek of mentaal) weer een beetje meer rek te geven. En ook niet meer naar zen les om te mediteren en zo meer rust en aandacht te cultiveren. 

Op het moment dat ik bedacht dat ik wel twee dagen achtereen mocht zondigen was het hek van de dam. Een paar lekkere Belgische biertjes en natuurlijk wat te snacken erbij. De volgende ochtend maar weer een bak koffie om wakker te worden en omdat ik op dat moment toch nergens naar toe kon het Facebook maar weer geopend.

Afijn we zijn weer een paar weken verder. Een aantal verdwenen kilo’s zijn weer terug gekomen. De biertjes smaken weer veel te lekker, kaas en worst is weer terug op het menu, een tweede bordje opscheppen bij het avondeten sluipt er ook weer in. Oké,… ik ben dus geen heilige. Ik heb in de zenlessen geleerd wat het verschil is tussen genot en geluk. Vooral dat genot je op langere termijn niet gelukkig maakt omdat er een verlangen ontstaat naar meer, meer, meer. Maar soms moet je er toch wel een beetje van genieten denk ik dan.

Mediterend onder de bodhi boom kwam Boeddha tot de conclusie dat om de middenweg gaat. Je kan je wel van alles ontzeggen en proberen overal perfect in te zijn maar of je daar nu echt gelukkig van wordt is nog maar de vraag. Je kan ook jezelf zo verwennen dat je nergens meer gelukkig mee bent. Ik heb voor mezelf besloten om het nu maar even te laten rusten. Even genieten van de mooie momenten die er nu zijn ondanks deze roerige tijd. Ik merk dat negativiteit bij velen op de loer ligt. Angst en frustratie zorgen voor negatieve energie en ik doe mijn best om het kaarsje van positiviteit brandende te houden om zo af een toe een lichtpuntje te kunnen zijn in het donker van de mensen om me heen. 

Het is alleen maar hel en verdoemenis als we ons zelf door de waan laten meesleuren. Voor veel mensen is de toekomst onzeker, maar hé, de toekomst is altijd onzeker, zekerheid is een illusie, dat mag in deze periode toch wel duidelijk zijn. Er wordt gesproken over de economische crisis alsof de wereld daardoor instort, maar is dat zo? Leven is alleen maar nu. Morgen is maar een gedachte en gisteren een herinnering. Nu kun  je gelukkig zijn of ongelukkig, dat is je eigen keuze. Natuurlijk is het goed om aan de toekomst te denken zodat je niet te snel voor verrassingen komt te staan. Maar als het denken aan de toekomst je ongelukkig maakt, en de toekomst komt niet zoals verwacht, ben je voor niets ongelukkig geweest.

Geniet van het moment, het is mooi weer, veel mensen bereiden zich voor op een vakantie thuis. Waar de centen normaal naar het buitenland gaan blijven ze nu in eigen land. Wie weet wat voor moois daar uit voortkomt. Er ontstaan op dit moment ook prachtige initiatieven en er is samenwerking op allerlei gebieden. Ik denk dat veel mensen nu de waarde weer in gaan zien van het nietsdoen. Het gewoon genieten van de tuin, de natuur, een vogeltje dat zingt. Volgens mij ontdekken ook veel mensen weer hoe fijn het is om tijd met je familie door te brengen. En de toekomst, wie weet wat de toekomst brengt?

Als kind van een ondernemer heb ik geleerd om, wanneer het rustig is de tijd die gebruiken om onderhoud te plegen en voorbereidingen te doen voor de komende activiteiten. Op die manier zorg je ervoor dat je het minder druk hebt wanneer er weer werk is. Veel mensen zijn nu ook thuis aan het klussen, maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Het zou mooi zijn als er een aantal initiatieven ontplooid zouden worden zoals bijvoorbeeld het opruimen van rotzooi uit de natuur. Er zijn vast nog wel wat van dit soort ideeën te bedenken. Ik daag je uit…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s