Vanaf woensdag 17 februari 2021 ga ik iedere weekdag om 7 uur live mediteren via mijn pagina zen in Breda, op die manier wil ik een positieve bijdrage leveren in deze bijzondere tijd. Omdat ik het graag voor iedereen mogelijk wil maken om aan te haken heb ik wat introductiefilmpjes gemaakt. Eerlijk gezegd valt dit ver buiten mijn comfortzone, maar ook daar leer ik dan weer van.
Met deze filmpjes leg ik de basis uit van zazen ofwel zenmeditatie. De reguliere zenlessen bevatten veel vaste rituelen die ervoor zorgen dat iedereen weet wat op welk moment de bedoeling is. Omdat deze meditatie maar één fragment is van de reguliere lessen leg ik nu niet al die rituelen uit, maar ik kan wel de grote lijnen duiden. De zenlessen van zen.nl bestaan uit twee delen. In het eerste deel wordt een bepaald onderwerp besproken. Vaak is dit voorafgegaan door een oefeningen of een huiswerk suggestie. Tijdens de les krijgt iedereen de kans zijn gedachten of ervaring te delen. Daarna mediteren we twee keer 25 minuten onderbroken door een loopmeditatie. In het tweede blokje meditatie is er aandacht voor een kort persoonlijk gesprek met de leraar in een andere ruimte. Dit alles gaat in harmonie door de gebruikte rituelen.
Om het zo eenvoudig mogelijk te houden wil ik beginnen met één blokje meditatie van 20 minuten. Voor de meditatie reciteer ik het Hartsutra Deze is geschreven in fonetisch Japans en is vooral een aandachts en ademhalingsoefening ik zal de tekst delen op deze pagina. Na de recitatie sla ik driemaal op de klankschaal en begint de meditatie. Deze meditatie is in stilte, maar het is mogelijk dat ik af en toe aandacht besteed aan de Zithouding. Mocht je hier vragen over hebben stuur me dan een berichtje in de chat (na de meditatie svp). Het zou leuk zijn als iedereen bij aanvang even een virtuele Gassho 🙏 stuurt en aan het eind nogmaals. Gelieve tijdens de meditatie geen berichten te sturen.
Het is de gewoonte om voor je gaat zitten een buiging te maken. Vervolgens kun je me volgen in een buiging voor ik het hartsutra reciteer. Na de recitatie sla ik driemaal op de klankschaal en is het de bedoeling dat je zo stil mogelijk blijft zitten.Thuis zal het niemand opvallen als je gaat verzitten, maar in een groep trek je hiermee vaak onbedoeld de aandacht. Je ademt rustig door je neus in en uit en het kan helpen om het puntje van je tong tegen je boventanden te houden. Hierdoor heb je minder speekselvorming en hoef je dus niet zo vaak te slikken. Na 20 minuten sla ik tweemaal op de klankschaal en kun je me weer volgen in een buiging. Eventuele vragen of suggesties kun je me na de meditatie sturen in de chat.
Zen wordt ook wel eens ruggengraat training genoemd. Dit is zowel fysiek als mentaal zo. Of je nu op een kussentje, een meditatiebankje of een kruk zit, je houdt je rug recht. In één van mijn video’s laat ik de verschillende zithoudingen zien en boven mijn vorige post kun je ook enkele houdingen zien. Je zit rechtop met je kin iets naar binnen getrokken. Je kan je visualiseren dat er een draadje uit je kruin komt waaraan je zachtje omhooggetrokken wordt. Je schouders hangen ontspannen iets naar achter en je ene hand ligt op de ander met de duimen losjes tegen elkaar en de pinken onder je navel tegen je buik. Je vormt als het ware een kommetje om wijsheid en inzicht te ontvangen.
In het begin kunnen er wat pijntjes of slapende delen ontstaan, dit is doorgaans een kwestie van wennen. Als het na de meditatie te lang duurt voor dit wegtrekt is het misschien beter om eerst een eenvoudigere houding aan te nemen, je blijft natuurlijk verantwoordelijk voor je eigen lichaam. Soms kost het moeite om iets nieuws te leren, anderzijds is het van belang dat je niets forceert. Toen ik pas begon met mediteren had ik vaak last van mijn knieën. Na enkele sesshins (zenretraite) waarbij je de hele dag door blokjes van 25 minuten mediteert is dat verdwenen, maar niet zonder slag of stoot. Een gevleugelde uitspraak van de oprichter van zen.nl Rients Ritskes:
~Geluk is de capaciteit om af te zien of om ergens vanaf te zien.
Wil je meer informatie of uitgebreider mediteren in een groep adviseer ik om eens een proefles of een introductiecursus te volgen bij zen.nl. Voorlopig is dit alleen nog maar online mogelijk, maar ik hoop dat er weer snel in een fysieke groep gemediteerd kan worden omdat het stimuleert en gewoon fijn voelt om samen te mediteren.