Het Broederschap van Breda

Door zen en yoga ben ik steeds meer gaan interesseren voor de spirituele kant van het leven. Praten over voetbal of formule 1 races was toch al niet mijn ding en als je over werk of politiek en dergelijke begint weet je soms niet welke kant het opgaat, maar vaak wordt het er niet gezelliger op. Ik heb altijd al een voorliefde gehad voor echte verhalen, en deel zelf ook graag de avonturen die ik beleef. In mijn ogen komen mensen zo nader tot elkaar. Geen stoere barpraat of tweedehands verhalen, maar hoe ervaar jij jouw leven…? Machtig interessant, ook al maak je zelf niet veel mee, het mooie vind ik om te horen hoe iemand anders bepaalde dingen in het leven ervaart. De afgelopen jaren ben ik regelmatig bij gelegenheden geweest waar mensen hun verhaal deelde. Soms heel mooi en succesvol, maar vaak ook pijnlijk, diep en zwaar. Vooral die laatste groep wil graag gehoord worden in een veilige omgeving waar niet te snel over hen geoordeeld wordt. Vaak gaat het over dingen die ze gedaan hebben of die hen aangedaan zijn waar ze nu mee moeten dealen. Hoe verder je op de ladder van persoonlijke ontwikkeling klimt hoe meer je er achter komt dat eigenlijk iedereen wel bepaalde obstakels in zijn of haar leven tegenkomt die hun groei belemmeren. Die obstakels komen vaak voort uit het verleden, maar er kunnen ook nieuwe dingen gebeuren die je persoonlijke groei belemmeren. Door dit te delen leren we van elkaar en kunnen we elkaar steunen. 

Omdat vrouwen hier blijkbaar meer mee bezig zijn, of er misschien meer behoefte aan hebben was ik vaak in de minderheid bij de gelegenheden waar ik naartoe ging. tot ik hoorde spreken over mannen cirkels. Ik had al vaak genoeg gehoord van vrouwencirkels, maar het bestaan van hetzelfde concept voor mannen was mij nog onbekend. Wat navraag bij mijn spirituele facebookvrienden bracht me bij een advertentie voor een festival voor mannen. Begin september heb ik het achtste Europese Gathering of the Brotherhood bij mogen wonen. Een fantastisch evenement in “Het land van Yemaya” te Bellingwolde. Dit evenement werd georganiseerd door firemakers. Er waren verschillende mooi, uitdagende en verbindende activiteiten die ik eerder heb beschreven in een andere blog die ik hieronder zal delen. Na dit festival was ik er van overtuigd dat ik me onmiddellijk bij een regionale groep aan zou sluiten of er anders eentje op te richten. 

Door verschillende omstandigheden is het niet zo gelopen als ik op dat moment in gedachten had en van uitstel komt afstel zegt men wel eens. Dus ik heb besloten om er maar gewoon een begin mee te maken. Ik heb nog geen idee hoe het precies vorm moet gaan krijgen, maar ik vertrouw er gewoon op dat ik het niet alleen hoef te doen. Ik heb in feite een mooie locatie in het bos om allerlei leuke dingen te organiseren, jammer genoeg hebben verschillende omstandigheden me de afgelopen tijd hiervan weerhouden. Met andere woorden: ik kan wel wat hulp gebruiken. 

De groep is bestemd van mannen uit Breda en omstreken van alle leeftijden en geaardheid. Het doel is met elkaar verbinden door het delen van levensverhalen en ervaringen. Het lijkt me mooi om samen een avontuur aan te gaan zodat er weer nieuwe inspirerende verhalen ontstaan. Leuke, fijne, uitdagende, inspirerende en leerzame activiteiten ontplooien om zo als mens en ook als tribe te kunnen groeien. Het is een manier om met gelijkgestemden in contact te komen en achter de motivatie van andersdenkenden te komen zonder dat er een conflict ontstaat. Organisaties als Firemakers hebben hun eigen spelregels die ervoor zorgen dat de groep een veilige plek is voor iedereen, en dat is ook mijn streven. 

Wie wil er lid worden, en wat wil je eventueel bijdragen?

Iedereen heeft zo zijn eigen talenten. Ik vertel graag verhalen en schrijf ze  ook graag op, ik ben redelijk behendig met social media en ik verbind graag mensen met elkaar. Verder heb ik een horeca achtergrond waardoor ik aardig in mijn element ben als ik activiteiten kan faciliteren. Taken als administratie, muziek maken, workshops verzinnen of andere activiteiten liggen mij minder. 

Om makkelijk met elkaar in contact te komen heb ik alvast contactgegevens aangemaakt 

Facebook pagina: Het Broederschap van Breda of typ @hetbroederschapvanbreda

E-mail adres : Broederschapvanbreda@gmail.com

vuurloop The Gathering of the Brotherhood

Wisdom, love and connection

Dat waren de woorden die ik riep toen ik het vuur in liep. In het Engels, want vanwege het internationale karakter van “The Gathering of the Brotherhood” werd er tijdens de activiteiten hoofdzakelijk Engels gesproken. Ik vond het bijzonder mooi om te ervaren hoe de verschillende nationaliteiten verbroederde tijdens dit weekend. Mannen uit heel Nederland en onder andere België, Polen, Kroatië, Turkije, Mexico en Argentinië deelden broederlijk lief en leed. Evenementen als deze maken voor mij weer erg duidelijk hoezeer dat we elkaar nodig hebben in het leven. Ik zie mezelf soms als een “lone wolf” omdat ik eigenlijk altijd mijn eigen weg ben gegaan. Om toch een beetje een sociaal leven te leiden heb ik concessies gedaan waardoor ik mijn ware aard toch enigszins uit het oog verloren ben. Dit weekend heeft me weer dichter teruggebracht naar de essentie van wie of wat ik werkelijk ben en het heeft me ook geleerd hoe ik mezelf leer kennen en herkennen in de ogen van de ander. 

De afgelopen maanden of eigenlijk misschien zelfs jaren ben ik bezig geweest met de zoektocht naar mezelf: wie ben ik en wie wil ik zijn? Tijdens die tocht heb ik geleerd dat ik zowel een mannelijke als een vrouwelijke kant in mij heb die zoeken naar de juiste balans. Zen en Yoga hebben mij laten zien dat ik gevoeliger ben dan ik altijd gedacht heb of dan ik toe heb willen geven. Waarschijnlijk doordat ik in een essentiële periode van mijn jeugd opgroeide met alleen mijn zus en mijn moeder is mijn vrouwelijke kant sterker ontwikkeld dan bij veel andere mannen. Dit heeft me tijdens mijn adolescentie, op het moment dat ik op zoek ging naar een partner, aardig parten gespeeld besef ik nu. De onzekerheid die ik tegenover vrouwen voelde ging zelfs zo ver dat ik ging twijfelen aan mijn seksuele geaardheid. Op een zeker moment ontmoette ik een vrouw die de eerste stap zette en samen hebben we drie mooie mensen in de wereld gezet. Pas nu we ons huwelijk samen liefdevol hebben afgesloten besef ik wat er mis is gegaan. In de fundering van onze relatie was iets mis en uiteindelijk is dat wat ons huwelijk ondermijnt heeft. Onbewust heb ik de uitersten van mijn mannelijke kant en van mijn vrouwelijke kant opgezocht en ben daardoor uit mijn evenwicht gebracht.  

Afgelopen weekend heb ik de juiste balans weer hervonden denk ik want het voelde als thuiskomen. Enerzijds lekker spelen en rouwdouwen, anderzijds diepgaande gevoelige gesprekken met mannen die zichzelf kwetsbaar durven op te stellen. Het is zo mooi om te zien hoe mensen van elkaar kunnen leren als ze hun diepste verdriet of angsten durven te delen met elkaar en het is fantastisch om te zien, te voelen, te ervaren wat de kracht is van broederschap in deze. Ik heb mannen hun angsten zien overwinnen om door het vuur te gaan nadat ze hun zelfvertrouwen hervonden door de steun, kracht en de liefde van de groep. Deze ervaring heeft me doen beseffen wat de werkelijke essentie is van de inwijdingen die jonge mannen vroeger in de stammen moesten ondergaan om hun mannelijkheid te bewijzen om zo tot volle wasdom te komen. 

Het is eigenlijk pas sinds kort dat ik ontdekt heb dat er mannenkringen zijn die zich met dit soort activiteiten bezig houden. Ik heb tijdens dit mannenweekend geleerd hoe waardevol het delen van mijn levenservaring is voor mensen die nog worstelen met de obstakels die ik al overwonnen heb en hoe ik zelf leer van mensen die de obstakels overwonnen hebben waar ik nog mee worstel. Vaak zijn de problemen die mensen ervaren in hun leven het gevolg van één of meerdere negatieve ervaringen die meer of minder intensief zijn. Het zijn vaak vergelijkbare thema’s die je leven beïnvloeden tot je er de les uit leert die er in zit en het omzet in wijsheid. 

Door het delen van die ervaringen en wijsheid ontstaat er binnen zo’n groep vaak een verbondenheid die maakt dat één en één drie wordt. Dit lukt in mijn ogen alleen als de leiding de juiste bezieling heeft. Deze bezieling komt vaak vanuit een diepe liefde voor het leven, de hele schepping en misschien zelfs het hele universum met alles erop en eraan. Wat ik heb gezien en gevoeld tijdens dit weekend klopte helemaal bij mijn beeld van hoe leiderschap het beste werkt. Ruimte maken voor anderen om hun talenten te ontplooien en laten zien hoe en wat de bedoeling is in plaats van alleen maar te vertellen hoe het moet. Een goeie balans in de groep is ook prettig, ik zag jonge enthousiaste mannen op zoek naar wijsheid en moed en oudere wijzere mannen die hun vuur weer aan lieten wakkeren door de jeugdige speelse energie die door de jongere mannen werd ingebracht in de groep. Wat er precies binnen de groep gezegd of gedaan wordt blijft binnen de groep, dat is belangrijk voor het vertrouwen. Maar ook ik heb weer wat van mijn grenzen verlegd, en daardoor heb ik weer wat meer vreugde en vrijheid hervonden en dat wil ik graag met iedereen delen.

Ik ben diep dankbaar voor deze ervaring en het smaakt naar meer. Lopen over vuur, tribal rugby, een zweethut ceremonie, dansen rond een groot vuur, maar ook dansen met een blinddoek of in stilte geluid ervaren liggend in een grote yurt. Iedere dag heerlijke gezonde vegetarische maaltijden en verschillende kampvuren om rond te zitten, je verhaal te vertellen of te luisteren naar de verhalen van andere mensen of gewoon te zijn. Stoerheid en kwetsbaarheid, uitdaging en geborgenheid, boosheid, verdriet, plezier en geluk het mag er allemaal zijn binnen het broederschap. 

Wijsheid, liefde en verbondenheid, dat is wat een man nodig heeft in zijn leven. Dat is wat ieder mens nodig heeft in zijn of haar leven. En dat wens ik iedereen toe. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s