Over yoga heb ik al best veel tegenstrijdige verhalen gelezen. De één zegt dat het al duizenden jaren oud is en dat het vroeger alleen door mannen werd beoefend, de ander zeg dat de huidige yoga vormen weinig elementen meer bevatten van de originele yoga oefeningen maar in basis gewoon rek en strek oefeningen zijn. Ik denk zelf dat er op het moment enorm veel verschillende vormen of stijlen van yoga zijn die vaak vermengd zijn geraakt met andere takken van sport. Voor zover ik het kan omschrijven is yoga een manier om je lichaam en geest te leren ontdekken, beheersen en beheren. Er zijn naar ik heb begrepen zowel fysieke als mentale stijlen binnen yoga en ik zou graag meer informatie hierover delen, maar ik ben geen specialist. Ik heb deze informatie met knippen en plakken overgenomen van de site van yoga internationaal, maar het zou in mijn ogen veel mooier zijn als de informatie aangeboden wordt door specialisten uit de regio. Heb je suggesties of wil je jouw yogavorm toelichten stuur me dan een berichtje. Als je het leuk vind kan ik je bij de informatie vernoemen of doorlinken naar je website.
Hatha yoga
Of je nou een beginnende- of doorgewinterde yogi bent: de klassieke hathayoga, moeder van alle yogavormen is een fijne, rustige basisles. In hathayoga komen alle verschillende aspecten van yoga aan bod, van ademhalingsoefeningen (pranayama) tot aan de diverse houdingen (asana’s) en meditatie. Het biedt een goede algemene basis om door te stromen naar de andere soorten yoga lessen.
Ashtanga yoga
Ashtanga yoga werkt vanuit acht verschillende disciplines van de yoga, gebaseerd op het Achtvoudige Pad van Patanjali beschreven in de yoga sutra’s. Binnen ashtangayoga wordt aandacht besteed aan deugdzaamheid, reinheid (van lichaam en geest), asana’s, ademhaling, zintuiglijke controle, concentratie en meditatie. Met als uiteindelijke doel: overgave en geluk. Een ashtanga yogales is heel gevarieerd in intensiteit en dynamiek, wat het een mooie vervolgstap kan zijn na hatha yoga.
Vinyasa (flow) yoga
Vinyasa (flow) yoga is onderdeel van de hiervoor beschreven ashtangayoga, die zich meer richt op de ademhaling en hoe je deze toe kunt passen tijdens de verschillende asana’s. Het is een erg dynamische vorm van yoga, waarbij je diverse houdingen in series achter elkaar uitvoert. De overgang tussen de verschillende asana’s noem je vinyasa. Vandaar de naam vinyasa (flow) yoga. Een vinyasales is vaak (fysiek) intensief.
Bikram yoga
In de ruimte waar bikram yoga wordt gegeven, is het 38 tot 40° Celsius. Dit stimuleert de bloedsomloop en vergroot de fysieke mogelijkheden. Bikram yoga is een goede vorm van yoga om sneller soepel te worden en om blessures te verhelpen of juist te voorkomen. Het is een soort yoga die veel van je lichaam vergt: je zweet flink. Sommige mensen hebben in het begin erg moeite met ademhalen door de warmte. Deze vorm van yoga is dus uitdagend en daarom niet voor iedereen geschikt.
Kundalini yoga
Kundalini staat voor de levensenergie die in het lichaam aanwezig is en door yoga-oefeningen kan worden geactiveerd en versterkt. Het is een helende energie die je in balans kan brengen en het bewustzijn verruimt. In een kundaliniles worden dynamische lichaamsoefeningen gecombineerd met krachtige ademtechnieken, mantra’s (helende klanken) en meditaties.
Yin (& yang) yoga
Yin yoga is een enorme populaire rustige yogavorm die voor veel mensen ontspanning biedt in deze stressvolle tijd. Yin slaat op de maanenergie: vrouwelijk, intuïtief en met rust. De diversen houdingen worden lang aangehouden en er is veel aandacht voor yogafilosofie. Yin wordt graag gebruikt als aanvullende opleiding na andere yogavormen. Yin yoga wordt in Nederland heel veel beoefend.
Naast de yin is er ook de yin&yang yoga, een combinatieles van yin (maanenergie) en yang (zonne-energie: mannelijk, met actie en dynamiek). Het zoeken naar evenwicht en balans staat centraal in de yin en yang yoga. De les start met een aantal rustige yin-houdingen met een diepe stretch. Daarna wordt er over gegaan op de yang-flow waarbij de energie in het lichaam wordt geactiveerd. Deze les wordt, net als bij de meeste yogalessen, altijd afgerond met een eindontspanning, ook wel savasana genoemd. Dit alles samen brengt balans in het lichaam en het hoofd.
Vini (mindful) yoga
Bij vini yoga, ook wel mindful yoga genoemd, staat het meditatief uitvoeren van de asana’s centraal. De lessen focussen zich op de gezondheid van de wervelkolom, de vrijheid van de ademhaling en het meditatieve aspect dat hierbij kan helpen. Je leert met respect te luisteren naar de taal van je lichaam en laat je leiden door het wiegende ritme van de ademhaling. Een les die vooral draait om werken binnen de eigen mogelijkheden en dit zo bewust mogelijk doen.
Iyengar yoga
Deze methode onderscheidt zich door haar precieze uitwerking van de houdingen. Alle lichaamshoudingen komen aan bod en worden uitgebreid onderzocht. De staande houdingen zijn bij iyengar yoga het belangrijkste. Ze versterken de benen de armen en geven tegelijkertijd souplesse aan de gewrichten. Om het lichaam te ondersteunen wordt er gewerkt met hulpmiddelen als blokken, riemen, dekens, stoelen en zo verder. Een iyengar yoga les is dynamisch en wordt in een logische sequentie opgebouwd, waarbij wordt gewerkt aan het lang(er) vasthouden van asana’s.
Critical Alignment yoga
De Nederlandse Gert van Leeuwen is de grondlegger van de CAY. Zijn methode is net als die van Iyengar precies en er wordt gebruik gemaakt van rolletjes en stripjes om de rug voor te bereiden op de technische, diep meditatieve en logisch opgebouwde houdingen. Critical Alignment groeit de laatste jaren hard in populariteit vanwege de technische precisie: ook internationaal en zeker als bijscholing na een andere basisopleiding. Er is bij Critical Alignment yoga veel aandacht voor de verbindingen en bewegingsketens in het lichaam.
Anusarayoga
Het woord anusara betekent vrij vertaald ‘met de natuurlijke stroom van het hart meebewegen’, oftewel: volg je hart. Op de mat wordt je uitgenodigd om te (her)ontdekken wie je diep van binnen bent en je hiermee te verbinden. Belangrijke aspecten in de anusara-les zijn plezier, vreugde, licht, verbinding en eenheid. Er wordt gewerkt aan het uitbalanceren van houdingen, waarin een vreugdevolle en dansende energie centraal staat.
Acroyoga
Acroyoga combineert het spirituele van yoga met de speelsheid van acrobatiek en de ontspanning van Thaise massage. In een acro-yogales ben je heel intensief samen met anderen bezig om acrobatische yogahoudingen te oefenen. Het draait hierbij om vertrouwen, samenwerken en ontdekken van nieuwe mogelijkheden.
Power yoga
Bij power yoga ligt de nadruk veel meer op de fysieke kant van de yoga. Alle oefeningen worden in een hoog tempo uitgevoerd, waardoor je conditie, kracht en flexibiliteit verbetert en je calorieën verbrand. De mentale kant van yoga wordt hier vrijwel niet behandeld. Het is dan ook hierom dat power yoga veelal terug te vinden is in sportscholen en bij sportverenigingen.
PRALAYA YOGA
Het PRALAYA YOGA-systeem wordt voortdurend geoptimaliseerd om je te helpen maximale functionele kracht te ontwikkelen, de veilige extremen van functionele flexibiliteit te bereiken, de sleutels voor de beste uitlijning voor je lichaam te vinden en heel handig de gebieden te definiëren die de meeste aandacht vereisen. Pralaya Yoga is speciaal ontwikkeld door ROBERT BOUSTANY om de levensduur van de gewrichten te ondersteunen en om de veel voorkomende blessures in de sport en het dagelijks leven te voorkomen en/of herstel hiervan te versnellen. Pralaya Yoga verhoogt de energie in de loop van de tijd door de wervelkolom te ontspannen en te decomprimeren terwijl je een precieze spierbalans ontwikkelt voor uitzonderlijke kracht en mobiliteit. Dit wordt gedaan om maximale neurologische activering van spieren en organen mogelijk te maken, zodat je de beste versie van jezelf kunt zijn. (bron Miranda Beenackers Mi-yoga)